Nina Olsson och Maja Ödmann är två mammor från Uppsala som tillsammans gör en ny podd som heter ”Sjukt liv!”

Podden produceras av Perfect day media (Bolaget är Sveriges största poddbolag och ägs av Hannah och Amanda och har bl.a. poddarna Alex&Sigge, Fredagspodden, mfl). Nina är mamma till en pojke som heter Viggo född i november 2015. Maja har en son som heter Roy och är född i december 2015. Båda pojkarna har diagnosen Spinal muskelatrofi, SMA typ 1.

Barnen fick sin diagnos när de bara var några månader gamla och läkarna sa att de inte skulle överleva sina 2 årsdagar och troligtvis skulle de inte bli äldre än 1år. Men båda barnen kom med i det internationella forskningsprojektet för Spinraza där världens första läkemedel mot sjukdome skulle testas. Liksom i alla forskningsprojekt fanns det en placebogrupp. Ninas son Viggo fick den aktiva substansen medan Majas son Roy fick placebo. Vem som fick det aktiva läkemedlet och inte var hemligt för såväl föräldrar som för sjukvårdspersonal.

Nina och Maja träffades i forskningsprojekt och har varit nära vänner i snart två år och följt och stöttat varandra i deras barns kamp för livet och i det vardagliga med att ha ett svårtt sjukt barn. Båda barnen har svävat mellan liv och död.

Majas kamp för sin son Roy blev en dokumentärserie i två delar på SVT som heter Roy måste leva  och sändes julen 2017.

”I podden kommer vi att prata om hur det är att leva med ett funktionsvarierat barn eller med barn med en väldigt svåra diagnoser och som är väldigt sjuka. Det kommer handla om vad som händer oss när vi fick ett svårt besked, om omgivningens reaktioner, hur vi beter oss i sorg och kris, om vår vardag idag och vad vi möter i den, om habiliteringsbesök assistenter, och när vi bara försöker få till en normal tillvaro. Vi tar upp vad som händer med oss som föräldrar, om alla känslor, konstiga tankar och knäppa reaktioner. Både vi har så mycket som vi bär inom oss, känslor, tankar, ideer, erfarenheter och frågor som vi vill och behöver få ur oss. Vi upplever nätan dagligen situationer som man känner att detta vill jag dela med mig av, detta vill jag belysa och berätta om.

Gäster kommer bjudas in för att ibland fåp en annan infallsvinkel på de ämnen vi tar upp i de olika avsnitten. Vi kommer vara väldigt öppna och brutalt ärliga i hur det kan vara när livet vänds upp och ner. Eftersom vi båda gått igenom så liknande situation kan vi både skratta åt det absurda för att hantera det.”

Podden heter ”Sjukt liv!”och ett nytt avsnitt kommer läggas ut varje tisdag med start 30:e oktober och finns på iTunes och andra plattformar där man kan lyssna på poddar.

(Närmare beskrivning: För de som har iPhone är det lättast att prenumerera på podden i podcaster-appen. De som har android måste ladda ner någon av alla podcaster-appar som finns t.ex. pod addict, pod kicker m.fl. I de apparna ska det gå att söka på podden och lyssna. Sitter man vid en dator är det smidigast att bara googla på podden så kommer den dyka upp i en massa sammanhang.)

sjuktliv