Lek och aktivitet

Här sammanfattar vi tips och råd om lek och aktivitet som passar bra till barn med lite svagare muskler.

Lek

Bilar /tåg och smådjur i olika vikt och storlek kan vara bra leksaker anpassade till barnets stryka. För att ge mer inspiration kan miljöer, t.ex. parkeringsplatser ritas på ett vanligt papper. Vägar och tågräls finns att köpa på tejprulle som enkelt kan fästas på golv eller bord.

Pyssel: Med glasspinnar, papper, flörtkulor, fjädrar och lim går det att skapa mycket. Att pyssla och plocka med pärlor brukar också vara populärt och kräver inte så mycket muskelstyrka. Ett annat tips är vattenfärg eller tuschpennor som är enklare att måla med än t.ex. kritor och färgpennor , då färgen fastnare enklare på pappret. Varierande pyssel finns att köpa på bland annat Panduro Hobby, Flying Tiger Copenhagen och Systrene Grene.

Skumleksaker: Skumleksaker väger knappt någonting och går att använda såväl i badet som på land.

Uppblåsbara leksaker och ballonger: Fördelen med uppblåsbara leksaker  och balonger är att de inte väger så mycket. Häng upp leksaken /ballongen i taket i lagom lekhöjd så att det går att slå på den.

Dockskåp: Eftersom allt är i miniatyr är sakerna små och lätta att flytta på. Förutom att använda möblerna och figurerna i dockskåpet, går det så klart att leka minikock med köksprylarna.

Fingerlampor: Fingerlampor är en enkel men rolig leksak. De är små, lätta och kräver ingen greppförmåga eftersom de kan fästas på ett finger eller på rullstolen. Även glowsticks är lysande lätta pinnar som kan vara roliga att leka med i mörker. Finns bland annat på CDON. 

Såpbubblor: Blåsa såpbubblor ger bra lungträning. Att försöka fånga och smälla bubblorna kan aktivera både armar och ben.

Leksaker från bObles: Det danska varumärket bObles har utformat en rad mjuka leksaker /möbler som utvecklar barnets motorik, styrka och balans. Inspirationsfilm finns på hemsidan www.bobles.dk.

Ljud och musik

Instrument som bjällror och rytmikägg är lätta att få att låta. Flöjt och kazu är blåsinstrument som inte heller kräver så mycket styrka och som dessutom är bra lungträning.

Musikpuffar som vibrerar till musiken är ett bra sätt att få barnet att uppleva musiken både genom att lyssna och att känna.

Synpplevelser

Det finns många saker att hänga i taket som är roliga att titta på; girlanger i olika färger som glimmar i ljuset. Discokulor i ett mörkt rum, lavalampor eller spegelväggar .

Utomhusaktiviteter 

Cykel: Cykling kan vara bra för att få rörelse i benen. Kardborre på tramporna och på barnets skor är ett tips för att fötterna inte skall glida av så lätt och en lite bredare sits. Med hjälp av en pinne kan någon knuffa på där bak. Värt att tanka på är att det även finns varianter där barnet kan cykla med händerna.

Trehjulad balanscykel: En balanscykel med tre hjul ger barnet möjlighet att sparka med benen samtidigt som cykeln står stadigt. En trehjulad balanscykel tillverkas bland annat av holländska Trybike.

Ridning: Att rida ger bra träning både för bålen och balansen. Friheten att komma ut och röra sig i naturen och närheten till djuret upplevs som positivt av många.