Här sammanfattar vi tips och råd om lek och andra aktiviteter som passar bra till barn med med lite svagare muskler.

Lätta leksaker

pyttebilarBilar: Väldigt små bilar är lätta i vikt och man behöver inte så mycket kraft för att putta fart på dem med ett finger. Vill man komplettera leken kan man rita vägar, parkeringsplatser med mera på ett vanligt papper! Bilarna finns att hitta på de flesta leksaksaffärer.

 

 

 

pysselPyssel: Med glasspinnar, papper, fjädrar och lim kan man skapa mycket! Annat som kan vara roligt är att pyssla med pärlor; att plocka och välja ut är pillrigt men kräver inte så mycket muskelstyrka. Pärlor kan ju användas både till smycken och till pärlplattor! Måla med vattenfärg kan vara lättare än kritor då man inte behöver trycka för att färgen ska fastna på pappret, tuschpennor är också att föredra. Ballonger går både att pyssla med och kasta.

 

 

skumleksakerSkumleksaker: Skumleksaker väger knappt någonting och går att använda såväl i badet som på land. Skumleksaker finns att köpa i de flesta leksaksaffärer. De finns även att beställa på nätet, bland annat här.

 

 

 

smådjurSmådjur: Smådjur och andra små leksaker i plast är lätta att leka med och ofta väldigt detaljerade i sin utformning. Extra skoj kan det vara att sortera i olika små förvaringsaskar från Biltema! Smådjur finns att hitta på de flesta leksaksaffärer.

 

 

 

uppblåsbarleksakUppblåsbara leksaker: Fördelen med uppblåsbara leksaker, så som dinosaurien på bilden, är att de inte väger så mycket. Man kan göra som familjen på bilden, hänga upp leksaken i taket i lagom lekhöjd, så att dinosaurien kan slåss med elefanten utan att man behöver använda så mycket muskelkraft. Det fungerar också bra med ballonger. Dinosaurien på bilden är köpt på Ebay, men det finns säkerligen liknande uppblåsbara leksaker i affärer som säljer badleksaker.

 

 

ägghållareÄgghållare: En familj har köpt en ägghållare på Panduro, smidigt om man vill måla ägg på påsken. Panduro har också en massa pyssel som passar till barn med svaga muskler, t.ex. frigolotleksaker som är lätta att lyfta eller en massa olika fjädrar.

 

 

 

Dockskåp: Eftersom allt är i miniatyr i ett dockskåp är sakerna små och lätta att flytta på. Förutom att använda möblerna och figurerna i dockskåpet kan man förstås leka minikock med köksprylarna, docklekar med figurerna, ja, det är bara fantasin som sätter stopp.

Fingerlampor: Fingerlampor är en enkel men skojig leksak! De är små och lätta och kräver ingen greppförmåga eftersom man kan sätta fast dem på ett finger eller på rullstolen. De tål även att tappas i golvet. Även glowsticks är lysande pinnar som är lätta och kan vara roliga att leka med i mörker.

Ljud och musik

SAMSUNG CSCInstrument som bjällror och rytmikägg är lätta att få att låta. Flöjt och kazu är blåsinstrument som inte heller kräver så mycket styrka och som dessutom är bra lungträning! Olika bjällror, rytmikägg och andra instrument finns på bland annat www.varsam.se. Flöjt och kazu finns i leksaksaffärer.

En familj tipsar om en musikpuff som vibrerar till musiken. Att få uppleva musiken både genom att lyssna och att känna var uppskattat av barnet – en bra aktivitet där muskler inte spelar någon roll. Musikpuffar finns på www.komikapp.se.

Synpplevelser

Det finns många saker att hänga i taket som är roliga att titta på; girlanger i olika färger som glimmar i ljuset. Discokulor i ett mörkt rum, lavalampor eller spegelväggar är också roliga.

Titta på KomiKapp-rummen för inspiration!

Aktviteter

cykel1Cykel: Det amerikanska företaget Kettle har tagit fram en cykel som man kan cykla med både fötter och händer. Det finns även en pinne bak där man kan få hjälp att putta på. Familjen som köpt denna cykel har satt kardborre på tramporna och på barnets skor, på så vis glider inte fötterna av så lätt. Sitsen på bilden är av modell standard och innehåller trepunktsbälte. Om man behöver mer stöd finns alternativet ”bucket seat” som är en sits med högre rygg än standardsitsen. Finns att beställa här.

 

 

sandladaSandlåda: I leksaksserien Step 123  finns en sandlåda på ben. Den är rund och tar ganska lite plats och det går att leka flera stycken samtidigt vid den. Eftersom den är på ben kan man komma in under den om man har en liten rullstol, eller ståträna i ståskal vid den. Är den trots allt för låg så kan man lägga något under benen för att förhöja, familjen på bilden har använt tegelstenar.